Sveriges Teckenspråkstolkars förening – STTF

Sveriges Teckenspråkstolkars Förening (STTF) är en sammanslutning av verksamma teckenspråkstolkar samt teckenspråks- och dövblindtolkar. Föreningen vill verka för en yrkesmässig och ansvarskännande samt välutbildad tolkkår. Föreningen bildades den 14 maj 1969 under namnet Sveriges dövtolkars förening (SDTF) men har sedan den 7 september 1980 namnet Sveriges teckenspråkstolkars förening. Föreningen har till uppgift att tillvarata medlemmarnas intressen av gemensam karaktär, såsom arbetsvillkor, förhållandet till uppdragsgivare samt villkoren för utövande av tolkverksamhet.

STTF arbetar för

Trygghet

Att arbeta för en trygg arbetsmiljö och en stabil arbetsmarknad för teckenspråks- och dövblindtolkar i Sverige.

Samverkan

Att uppmuntra och främja diskussion och ömsesidigt utbyte av yrket inom och utom Sverige. Att verka för sammanhållning och samförstånd tolkar emellan.

Kvalitet

Att uppmuntra och främja vetenskapliga och pedagogiska initiativ för att förbättra kvaliteten på teckenspråks- och dövblindtolkning samt tolkutbildning. Främja valmöjlighet, rättssäkerhet och tillgänglighet för tolkanvändarna.

Representation

Att representera tolkyrket gentemot relevanta myndigheter och organisationer.

Professionalitet

Att yrket teckenspråks- och dövblindtolk erkänns som profession.

Råd och stöd

Att ge råd och stöd till teckenspråks- och dövblindtolkar, tolkpraktikanter, tolkutbildare, tolkanvändare samt leverantörer och upphandlare av tolktjänst.


STYRELSEN


Åsa Byléhn
ORDFÖRANDE
Bor och jobbar i Stockholm sedan min examen 2015. Har alltid varit engagerad i fortbildning, men älskar också ordning och reda.
Rebeca Ferrer Esquivel
KASSÖR

Stolt Queer, bosatt i Stockholm. Född i Nicaragua och uppvuxen i Stockholm. Egenföretagare sen 2018 och brinner för tolkutveckling.

Lina Silfwer-Brand
SEKRETERARE

Bor i Falun, men jobbar lite överallt i Sverige. För mig är det oerhört viktigt med fortbildning och att utvecklas i sin profession som tolk.

Bella Börjesson Strömdahl 
LEDAMOT

Bor i Skellefteå men jobbar över hela Sverige, tog examen 2019 från Fellingsbro folkhögskola. Brinner för tolkarnas mående i arbetslivet samt arbetsbelastningens påverkan.

Eva Enblom
LEDAMOT

Jag är en Skaraborgare som bor på Gotland med min familj sedan snart 20 år. Jag gick den första 2-åriga tolkutbildningen på Västanvik 1989-91. Fortbildning och samarbete är otroligt viktigt för mig.

Pontus Fredhage
LEDAMOT

Tog examen från Västanvik 2023 och är bosatt i Leksand och verksam i Dalarna med omnejd. Är förstagångs-styrelsemedlem men håller ett vaket öga på tolksverige.